Δεν πάμε καθόλου καλά!

a_greenland_13400.jpg

Απειλούνται οι πάγοι της Γροιλανδίας από την υπερθέρμανση 

ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ δείχνουν ότι οι κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε, για τις οποίες ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας, απειλούν να καταστρέψουν το στρώμα πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία σε λιγότερο από χίλια χρόνια, αντί σε διάστημα χιλιάδων χρόνων όπως περίμεναν οι επιστήμονες και αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ.

Μάλιστα το λιώσιμο των πάγων θα επιφέρει άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 7 μέτρα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές (IPCC) δημοσίευσε φέτος την πενταετή της έρευνα, που περιγράφει τις απειλές από την παγκόσμια υπερθέρμανση, ενώ επισημαίνει ότι η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανέβει αυτό τον αιώνα κατά 79 εκατοστά.Αναφέρει επίσης, ότι όλοι ο πάγοι της Γροιλανδίας αναμένεται να λιώσουν μέσα σε μια περίοδο χιλιάδων ετών.

Όμως, μία νέα έρευνα, που δεν λαμβάνει υπόψη του η IPCC, μπορεί να αλλάξει αυτή την προοπτική, σύμφωνα με τον Μπερτ Μετζ, μέλος της IPCC.

«Κανένα μοντέλο που προβλέπει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας δεν περιλαμβάνουν αυτό. Είναι πολύ πιθανόν η διαδικασία αυτή να επιταχυνθεί και να διαρκέσει λιγότερο από χίλια χρόνια».

Η νέα έρευνα δείχνει ταχύτερο λιώσιμο στην επιφάνεια του πάγου της Γροιλανδίας. Το νερό που απελευθερώνεται χάνεται μέσα στις ρωγμές των πάγων και σύμφωνα με την ισχύουσα θεωρία, λιώνει τους πάγους από τη βάση τους, οι οποίοι στη συνέχεια χάνονται στη θάλασσα.

Ο Μετζ έχει αναλάβει την επιλογή προτεινόμενων πολιτικών για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μία επιλογή είναι η επιβολή φόρων για την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα. Για να δούμε διαφορά θα πρέπει η τιμή του άνθρακα να φτάσει από τα 50 δολάρια στα 100 δολάρια ανά τόνο. Αυτή τη στιγμή η τιμή του άνθρακα στην ευρωπαϊκή αγορά κυμαίνεται στα 20 ευρώ ανά τόνο.

Ο Μετζ υπογράμμισε το μέγεθος του προβλήματος προσπαθώντας να καθιερώσει τον έλεγχο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα θερμοκήπια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Advertisements
Explore posts in the same categories: Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: