Ρε μπας κι ήταν ο Σαίξπηρ Έλληνας?

shakespeare.jpg

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη φιλολογία για την πραγματική ταυτότητα του William Shakespeare. Η πλειοψηφία πάντως της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας (μελετητές του έργου του), θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ο Σαίξπηρ να μην είναι ο μοναδικός συγγραφέας των έργων του, λόγω του γεγονότος ότι την εποχή εκείνη πολλοί δραματουργοί και θεατρικοί συγγραφείς συνεργάζονταν στενά μεταξύ τους. Εδώ μέχρι κι ο Φρόιντ αμφισβητεί το γεγονός, ότι τα Σαιξπηρικά έργα είναι του ιδίου ατόμου, στηριζόμενος σε διάφορες ενδείξεις μεταξύ των οποίων και η απουσία κάποιου βιβλίου ή χειρόγραφου έργου στην διαθήκη του, η οποία παρεμπιπτόντως υπήρξε λεπτομερέστατη. Πάντως είναι γεγονός ότι υπάρχει κάποιας μορφής ζήτημα, κρίνοντας και από τη διαφορετικότητα των πορτρέτων του.  

Μας μπέρδεψε ο μπαγάσας.

Κυρίες και κύριοι έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα, γιατί κρίνεται η τύχη και η αξιοπιστία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Δεν παίζουν μ’ αυτά τα πράγματα. Βαλάντωσαν στο κλάμα ο Άμλετ και η Οφηλία, αναζητώντας τον πραγματικό τους πνευματικό πατέρα. Η Αγγελική Νικολούλη σήκωσε ήδη τα χέρια ψηλά, ενώ το ίδιο έκανε κι ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδώντας το. Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίζονται από τη στιγμή που η πασίγνωστη φράση, «to be, or not to be», είναι κατά ένα τρόπο ορφανή.

garrick-left.png

Αφήστε που πρόκειται για μεγάλη απάτη, διότι ο υποτιθέμενος μονόλογος του Άμλετ τελικά δεν ήταν μονόλογος, από τη στιγμή που η Οφηλία βρισκόταν επάνω στη σκηνή (ασχέτως με τις διαφωνίες του σκηνοθέτη και άλλων παραγωγών) την ώρα που έλεγε την καθ’ όλα προφητική φράση. Η οποία φράση παρακαλώ, αντικατοπτρίζει πλήρως την σημερινή διαμορφωθείσα ελληνική πραγματικότητα. Που να ζήσεις σήμερα μ’ αυτά που παίρνουμε, ακούμε και συμβαίνουν στη χώρα μας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρώτος ο Σαίξπηρ, γράφοντας τον «Hamlet, Prince of Denmark«, είδε κι έθιξε το ζήτημα του ασφαλιστικού στη χώρα μας προβλέποντας, με τον προφητική του φράση, όλα αυτά των οποίων είμαστε τηλεοσιομάρτυρες σήμερα.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Πολιτισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: